Winkelwagen

De gouden weken, groepsvorming en ouderbetrokkenheid

SKU
519200
Waardering:
100% of 100
€ 23,60
  • Koop 10 voor € 18,88 en bespaar 20%
geen
Een goed begin is het halve werk! Dit geldt zeker voor de groepsvorming aan het begin van het schooljaar. De eerste 4 weken van het schooljaar zijn De Gouden Weken. Deze weken zijn bij uitstek geschikt om een fundament te leggen voor een goede groepsvorming in de klas. Dit boek laat zien hoe het werkt en waarom het werkt.
  • Omschrijving
  • Specificaties
  • Reviews 5

De Gouden Weken worden ingezet om het goud dat je in handen hebt, de interactie met je leerlingen, in korte tijd te smeden en te kneden zodat er een fijne sfeer in je groep heerst, een heel schooljaar lang.

De Gouden Weken zijn de eerste weken van het schooljaar. Ze zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming. Dit boek laat zien hoe het werkt en waarom het werkt. Daarnaast vormt het een handzaam en overzichtelijk geheel vol instrumenten om de groepsvorming en het oudercontact goed te laten verlopen. Je kunt het zien als de basis voor het werken met groepen leerlingen. 

Groepsvormende activiteiten

Bij de Gouden Weken ligt het accent op groepsvormende activiteiten en oudercontact. Leerkrachten krijgen een stappenplan aangereikt hoe ze deze gouden weken vorm kunnen geven. Het stappenplan omvat naast suggesties voor de inzet van groepsvormende activiteiten, suggesties voor de regelgeving, de indeling van het lokaal en de indeling van een dag.

Coöperatieve leervormen

De dynamische driehoek tussen leerkracht, kind en ouder staat centraal in onze aanpak. Inzichten vanuit het Groepsontwikkelingsmodel van Tuckman en de behoeftepiramide van Maslow spelen een voorname rol bij de fases van groepsvorming. Deze inzichten worden op een praktische en concrete manier vertaald naar de onderwijspraktijk, waarbij energizers en coöperatieve leervormen een belangrijke rol spelen.

Klassenmanagement

Er wordt veel aandacht besteed aan effectief klassenmanagement, waarbij onder andere inzichten van Marzano’s meta-analyse uitgelicht worden. Wat betreft de oudercommunicatie krijgt Mehrabian’s theorie over de effecten van verbale en non-verbale communicatie de nodige aandacht. We besteden aandacht aan de basishouding bij oudercommunicatie en maken gebruik van oplossingsgerichte gespreksprincipes.

Ouderbetrokkenheid

Ten aanzien van ouderbetrokkenheid wordt met name ingegaan op het voeren van gesprekken met ouders en de typen ouders die wij tegenkomen op de school. Beide onderdelen zijn aspecten van ouderbetrokkenheid op school.

Bekijk de video

Boaz Bijleveld

Boaz Bijleveld heeft ruime ervaring in het begeleiden van leerlingen, leerkrachten en ouders bij het stimuleren van een positieve groepsvorming. Hij wordt zowel preventief als curatief ingezet. Hij verzorgt trainingen en cursussen, variërend van weerbaarheidtrainingen met leerlingen tot teamcursussen over oplossingsgericht werken en groepsvorming met leerkrachten of ouders. 


Gerelateerd document:

Voorbeeldpagina's


Gerelateerde trainingen:

Anneke Sterenberg  -  Niels Bron Boaz Bijleveld

Specificaties
Product Naam De gouden weken, groepsvorming en ouderbetrokkenheid
Art.nr. 519200
ISBN nummer 97-8908-171-201-9
Uitvoering Softcover met 80 pagina's.
Auteur Boaz Bijleveld
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:De gouden weken, groepsvorming en ouderbetrokkenheid
Uw waardering


Gerelateerde Berichten