De Gouden Weken 2.0

SKU
58680
Waardering:
97 % of 100
€ 25,70

Totaal vernieuwde uitgave: De Gouden Weken 2.0.

Een goed begin is het halve werk! De eerste 4 weken van het schooljaar zijn De Gouden Weken. Deze periode is heel geschikt om te bouwen aan het groepsgevoel en aan een goede sfeer in de groep. Hier heb je later in het schooljaar veel profijt van. Dit boek laat zien hoe het werkt en dát het werkt.

Al bekend met De Gouden Weken?
Lees dan ‘Nieuw in deze 2.0 uitgave’ onderaan de uitgebreide beschrijving.

Voeg toe aan verlanglijst

De Gouden Weken, de eerste weken van het schooljaar, zijn bij uitstek geschikt om te werken aan een goede groepsvorming. Tijdens deze weken smeed en kneed je het goud dat je in handen hebt, de interactie tussen jou en je leerlingen, voor een fijne sfeer in de groep. Dit zorgt voor een stevig fundament, een heel schooljaar lang. Dit boek laat zien hoe het werkt en waarom het werkt. Het geeft handzame en overzichtelijke instrumenten om de groepsvorming en het oudercontact goed te laten verlopen. 

Groepsvormende activiteiten

Bij De Gouden Weken staan groepsvormende activiteiten en oudercontact centraal. Er wordt gewerkt met de volgende ingrediënten:

1. Zelf geformuleerde, positieve groepsregels
Klassen zonder regels en routines zijn niet goed te managen (Marzano, 2007). Kinderen hebben houvast nodig om productief te werken. Zelf geformuleerde regels werken positief op de groepsverantwoordelijkheid, het wederzijds respect, de samenwerking, de besluitvorming en het aanpakken van problemen binnen de groep (Gieles, 1997).

2. Energizers
Energizers zijn vaak ludieke activiteiten met een speels karakter waarbij je energie in de groep losmaakt.  Binnen De Gouden Weken vindt de inzet van energizers bewust plaats en niet alleen om nieuwe energie te creëren na lang stilzitten. Wil een energizer zinvol zijn, dan wordt het leerdoel vooraf/achteraf benoemd en wordt er met de klas op gereflecteerd.

3. Coöperatieve werkvormen
Dit zijn leervormen waarbij samenwerking centraal staat. Het leuke is dat coöperatieve werkvormen voor een didactisch doel ingezet kunnen worden en tegelijkertijd kunnen bijdragen aan de groepsvorming, een pedagogisch doel.

4. Voorbeeldgedrag  leraar
Een heel belangrijk ingrediënt. Het blijkt dat de leraar echt het verschil maakt en veel meer invloed heeft dan de lesmethode of de achtergrond van de school (Marzano, 2010).

5. Omgekeerde oudergesprekken
Het creëren van ouderbetrokkenheid is even belangrijk als de inzet op leerlingactiviteiten. Daarom worden ouders aan het begin van het schooljaar uitgenodigd voor een gesprek. Naast het creëren van ouderbetrokkenheid krijg je op deze manier informatie over je leerlingen die goed van pas kan komen in de pedagogische benadering.  

Inhoud De Gouden Weken 2.0

In het 1e theoretische gedeelte wordt op een heldere manier beschreven hoe je deze weken succesvol vormgeeft. In het 2e praktische gedeelte Doen! worden oefeningen, werkvormen en voorbeeld weekroosters  gegeven. In een (los bijgeleverd) overzichtelijk stappenplan staat de theorie, met alle do’s and don'ts, handig bij elkaar.

Nieuw in deze 2.0 uitgave

Om aan te sluiten bij de ontwikkelingen in het onderwijs en op basis van feedback van leerkrachten die met De Gouden Weken werken is een 2.0 versie verschenen. Het aantal pagina’s is ruim verdubbeld tot 180 met een duidelijk onderscheiden theoretisch - en praktijkgedeelte. Ook nieuw bij de 2.0 versie is een overzichtelijk stappenplan met alle do’s and dont's op een rijtje.

- Een (los bijgeleverd) overzichtelijk stappenplan.
- Het verschil in groepsvorming tussen kleuters en oudere kinderen.
- Lessuggesties voor het opstellen en bespreken van groepsregels.
- Meer werkvormen voor kleuters en het voortgezet onderwijs.
- Aandacht voor een veilige en verantwoorde inzet van energizers.
- Meer en uitgebreider beschreven energizers.
- Beschrijvingen van apps en digitale tools.
- Het voeren van een effectief nagesprek.
- Vier voorbeeld weekroosters.

Bekijk de video

Poster De Gouden Weken 2.0

Bestel direct de leuke poster mee van De Gouden Weken, om op school op te hangen in de tijd van 'De Gouden Weken'.
Boaz Bijleveld

Boaz Bijleveld heeft ruime ervaring in het begeleiden van leerlingen, leerkrachten en ouders bij het stimuleren van een positieve groepsvorming. Hij wordt zowel preventief als curatief ingezet. Hij verzorgt trainingen en cursussen, variërend van weerbaarheidstrainingen met leerlingen tot teamcursussen over oplossingsgericht werken en groepsvorming met leerkrachten of ouders.  Gerelateerde documenten:

Inhoudsopgave Voorbeeldpagina's Extra kaartjes en afbeeldingen


Gerelateerde trainingen:

Boaz Bijleveld

Specificaties
Productnaam De Gouden Weken 2.0
SKU 58680
ISBN-nummer 9789492990198
Uitvoering Softcover met 180 pagina's.
Auteur Boaz Bijleveld
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:De Gouden Weken 2.0
Uw waardering
Back to Top
Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!