Let’s chat – nu met uitbreidingsset

Let’s chat – nu met uitbreidingsset

Bouke van der Meulen, auteur van Let's chat, Leren leren racespel en Divergento

Als leerkracht ben ik altijd nieuwsgierig naar de kinderen in mijn klas. Hoe voelen ze zich, hoe denken ze over school, wat willen ze (later) bereiken, waar zijn ze trots op, wat doen ze het liefst en hoe gaan ze om met vrienden?

Maar hoe kom je daar nu op een laagdrempelige manier achter? Juist door gewoon met ze in gesprek te gaan en Let’s Chat te laten ondersteunen.  

Daar zit Mark in de hoek van het lokaal. Hij doet niet mee met de oefeningen in de klas. Ik voel dat hij even aandacht nodig heeft. Ik pak mijn kaartset van Let’s chat. Ik haal de serie kaartjes van ‘gevoel’ uit het pakje en geef ze aan Mark. ‘Ik voel dat er iets is Mark. Pak eens een kaartje dat we écht moeten bespreken.’

Hij pakt het kaartje met de vraag: als jij jezelf vergelijkt met het weer, welk weertype ben jij dan? Mark geeft antwoord: ‘Er zit een zwart wolkje in mijn hoofd. Ik moet nu echt even tot rust komen.’ Hij zucht en kijkt mij aan. ‘Goed dat je het aangeeft, Mark. Hoe kom jij het best tot rust?’. Ons gesprekje gaat nog even verder. Daarna geeft Mark aan dat zijn zwarte wolkje inmiddels een gewoon wolkje is geworden. Mijn duim gaat omhoog…

In bovenstaand voorbeeld kun je de kaartjes van Let’s Chat direct gebruiken in je klas. Wil je een meer gestructureerd kindgesprek? Gebruik dan het Let’s chat invulblad. Je legt het doel van het gesprek uit en je laat het kind de startvraag invullen. Daarna geef je de opdracht om één van de zes onderwerpen te kiezen. Per onderwerp zijn er vraagkaartjes. Vraag vervolgens om een vraagkaartje te kiezen en ga hierover in gesprek. Het antwoord noteert het kind op het invulblad. Luister goed naar de antwoorden en vraag indien nodig door.

Na het bespreken van de zes onderwerpen ontstaat er een zelfportret van het kind. Voor mij als leerkracht een handige manier om het kind beter te leren kennen en het onderwijs beter af te stemmen.

Nieuwsgierig

De uitbreidingsset van Let’s chat is geschikt voor de kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Ze gaan dieper in op de onderwerpen dan de reguliere set van Let’s chat, die is ontwikkeld voor groep 4 t/m 8.

Luister, wees nieuwsgierig en laat je verrassen door de serieuze, grappige en creatieve vragen van  Let’s chat. Met oprechte interesse leer jij je leerling (nog) beter kennen!

Bouke van der Meulen, auteur van Let's chat, Leren leren racespel en Divergento