Gek op creatief schrijven

Gek op creatief schrijven

Gek op creatief schrijven

Anita Middel, coauteur Struis de Schrijfvogel en auteur bij Jules Plus.

De kinderen van groep 7/8 van De Schatkamer in Biddinghuizen zijn gek op creatief schrijven. Op de vraag van juf Anne of ze mee wilden werken aan een filmpje over Struis de Schrijfvogel waren alle vingers direct omhooggegaan. Ze zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kalender en ze hebben zelfs de naam helpen kiezen.

Op de dag van de opname is het net pauze als ik samen met cameraman Menno en een grote pluchen baby-struisvogel bij de school aankom. ‘Struis!’ roepen de kinderen en het pluchen beest wordt meteen flink geaaid. Wat een heerlijke binnenkomer!

Vreemde types

De kalender Struis de Schrijfvogel hangt op een mooie centrale plek in de klas, met de maand juli voorop. De kinderen hebben er de afgelopen week mee gewerkt, dus ze kennen een aantal opdrachten. Juf Anne vraagt welke opdracht de klas vandaag wil doen. Verreweg de meeste kinderen kiezen voor ‘Vreemde types’, een opdracht die is gekoppeld aan Wereld Jonge Talentendag op 15 juli.

Stripheld

Juf Anne leest de opdracht voor en legt uit wat de bedoeling is. De kinderen pakken hun tekenschrift en kleurpotloden of stiften. Ze mogen een stripfiguur verzinnen en bedenken waar die heel erg goed in is. Een echte held dus. In een spreek- of denkballon schrijven ze wat de stripfiguur zegt of denkt.

Superdokter

Sommige kinderen hebben meteen een idee. Rick maakt een superdokter die alle mensen met kanker beter maakt. Hij laat zijn tekening tussendoor al even zien en vertelt dat zijn vader aan kanker is overleden en dat hij daarom later dokter wil worden. Don maakt een discodanser, met een felgekleurde discobal erbij natuurlijk. ‘Ik ben een superdiscoheld,’ schrijft hij in felgekleurde letters in de spreekballon.

Hoge lat

Abdullah tekent een soort Batman, maar hij is niet snel tevreden over zijn tekening en gumt steeds stukken weg. Zijn verhaal is klaar, ‘Ik help alle mensen!’ maar hij legt de lat voor zijn tekenvaardigheden heel erg hoog. Dan komen er een paar kinderen meekijken. Met elkaar bedenken ze hoe Batman eruitziet en dan gaat het vlot. Nog even de tekst in mooie stoere letters en dan is hij klaar!

Lege bladzijde

Verderop zit Lana met het potlood in haar mond. Ze kan maar niets bedenken. Ze staart naar de lege bladzijde in haar schrift en zucht. ‘U kunt goed tekenen, toch?’ zegt ze tegen mij. ‘Kunt u iets voor mij tekenen?’ Ik leg uit dat de schrijfkalender door een echte tekenaar is getekend en dat ik tekenen ook best moeilijk vind. We gaan op zoek naar een voorbeeld om na te tekenen. De pluchen baby-struis, is dat niet wat? Ja, dat vindt ze een goed idee. Ze zet hem rechtop en gaat aan de slag. Maar… de bladzijde in het schrift is te klein. ‘Geen probleem,’ zegt haar buurvrouw Lonneke. ‘Dan maken we toch een groter blad.’ Ze plakken vier tekenvellen met plakband aan elkaar. Opgelost! En dan gaat Lana tekenen. Kijken, tekenen, weer kijken, verder tekenen…. Een prachtige baby-struis verschijnt op het vel.

Nu het verhaal nog

Maar waarom is deze baby-struis eigenlijk een held? Het groepje denkt mee. ‘Mijn broer was een keer in een dierentuin en daar was ook een struisvogel,’ zegt Luca. ‘Maar die was helemaal niet aardig, die pakte mijn broers handschoen af!’ Ze moeten allemaal lachen. ‘O, dan weet ik het,’ zegt Lana. ‘Deze struis geeft de mensen hun handschoenen weer terug! Hij redt mensen met een handschoen.’ Ze trekt met stift nog mooie lijnen in de potloodtekening en schrijft de heldentekst erbij.

Trots

‘Wilt u mij op de foto zetten met mijn tekening?’ vraagt ze, ‘En met Kaleisha, want dat is mijn vriendin!’ ‘En met de baby-struis erbij!’ roept Kaleisha. Natuurlijk! Daar staan ze al, mooi geposeerd, klaar voor de foto!

Juf Linda


Dan is het tijd. Alle tekeningen worden opgehangen. Een muur vol superhelden, bedacht door de superhelden uit Biddinghuizen!

Filmpje over Struis de Schrijfvogel

Het filmpje van deze ochtend in Biddinghuizen zie je hieronder.


Hoogbegaafdheid

De opdrachten van Struis de Schrijfvogel zijn voor zowel taalsterke als taalzwakke kinderen zeer geschikt, omdat ze een beroep doen op creativiteit. Leerlingen gaan er enthousiast mee aan de slag. Ook hoogbegaafde kinderen vinden veel uitdaging in de opdrachten. Ze creëren iets nieuws en kunnen zich vastbijten in de gevarieerde en leerzame opdrachten.

Anita Middel, coauteur Struis de Schrijfvogel en auteur bij Jules Plus.

Back to Top
Gerelateerde Berichten