Winkelwagen

De gouden weken tip - Marshmallow Challenge

De gouden weken tip - Marshmallow Challenge

De gouden weken tip - Marshmallow Challenge

Boaz Bijleveld

Hierbij weer een nieuwe Gouden Weken tip. De Gouden Weken zijn inmiddels flink onderweg! De ene regio zit in de derde week van het nieuwe schooljaar, de andere in de vierde en een enkele regio heeft zelfs de vierde week er inmiddels al op zitten. Maar eigenlijk is groepsvorming nooit 'af'.

Het blijft een onderhoudsgevoelig proces. Eén van mijn favoriete werkvormen die ik wel eens eerder gedeeld heb, is de Marshmallow Challenge. En de geruchten zijn echt waar, ik heb met eigen ogen gezien dat kinderen beter zijn in het bouwen van de hoogste spaghetti toren dan volwassenen! Een ideale oefening van kleuters tot krasse knarren. 

Wat is het en hoe werkt het?

De Marshmallow Challenge is een experiment dat aanmoedigt tot samenwerking en het geeft inzicht in de creativiteit en innovatievaardigheden van de deelnemers. De opdracht is simpel: bouw met 4 personen in 18 minuten een zo hoog mogelijke toren van 20 spaghettistokjes, 1 meter plakband en 1 meter touw. Voorwaarde is dat bovenop de toren een marshmallow moet kunnen liggen zonder dat de toren instort.

Kinderen blijken een stuk beter te presteren dan het gemiddelde team van volwassenen. Volgens de bedenker van de Marshmallow Challenge ligt de oorzaak in de aanpak. Volwassenen zijn eerst bezig met de rolverdeling en proberen, voorafgaand aan het bouwen, eerst de best mogelijke constructie te bedenken. Kinderen gaan direct aan de slag en komen door opgedane ‘faal’ervaringen tijdens het experiment al lerende tot een steeds beter design. Ook hebben kinderen geen strijd over wie de baas is of wie het initiatief moet nemen.

Vragen die je kunt stellen tijdens de nabespreking

Hoe heb je de opdracht aangepakt?
Hoe ben je begonnen?
Hoe hebben jullie samengewerkt?
Wie nam de leiding?
Wat vinden jullie van het resultaat van je eigen groep? 

Wil je meer weten, of wil je het zelf zien?

Bekijk dan dit filmpje:

Boaz Bijleveld, auteur en trainer van De Gouden Weken

Gerelateerde Berichten