Kinderboek Mirjam Kaijer tegen faalangst

Kinderboek Mirjam Kaijer tegen faalangst

Hoe overwin ik faalangst? Die vraag ligt wat zwaar op de maag. Mirjam Kaijer uit Hoogwoud weet er heel luchtig mee af te rekenen. In haar zojuist verschenen kinderboek, dat zij volgende week presenteert, windt zij er geen doekjes om.

Veel kinderen, maar ook volwassenen, kampen regelmatig met faalangst. Dat is niet erg. Waar het om gaat, is dat je inzichtelijk maakt welke factoren daarbij een rol spelen. En nog belangrijker: hoe je die kunt overwinnen. Want dat is de voornaamste boodschap. Je hoeft er niet aan onderdoor te gaan.

Verwachtingen

Dat juist kinderen met faalangst te maken hebben, komt volgens Mirjam door te hoge verwachtingspatronen bij de omgeving. In onze drukke maatschappij krijgen kinderen steeds meer prikkels en keuzemogelijkheden. Dat leidt tot keuzestress. Doordat de lat zo hoog ligt, ontstaat faalangst met alle gevolgen van dien.

Het draakje en de verborgen schat

In haar boek ‘Het draakje en de verborgen schat’, neemt Mirjam de kinderen mee naar een groot bos waar een draakje woont die een groot geheim heeft. Het lukt hem niet om vuur te spuwen. Het gevolg is dat zijn drakenvrienden hem buitensluiten en ook bij andere dieren in het dierenbos staat hij te boek als een humeurig knorrepot. Hij reist de wereld rond op zoek naar de grootste schat ooit, om indruk te maken op de andere dieren. Daarna lukt het hem vast wel weer om vuur te spuwen. Uiteindelijk belandt de draak bij een tovenaar die hem influistert ‘de schat in hemzelf te zoeken’ en vanaf dat moment lukt het weer.

De moraal van het verhaal, zegt Mirjam, is dat het geloof in jezelf uiteindelijk bepaalt hoe je in het leven staat. Het is echt niet een probleem dat zich tot kinderen beperkt. Ik wil op een speelse manier en met humor aangeven dat je er iets tegen kunt doen.

Boekpresentatie

Mirjam presenteert haar boek maandag op de Willem Alexanderschool in Bergen. Daar heeft zij, vanwege eerdere contacten, een speciale band mee opgebouwd. Ook het Jeugdjournaal is van plan opnames te maken. Een spannend moment, zelfs voor Mirjam. Maar de angst om te falen, heeft ze niet.