Winkelwagen

Schrijftalent inzetten om anderen te ontroeren

Schrijftalent inzetten om anderen te ontroeren

Itie van den Berg, auteur van Struis de Schrijfvogel

Schrijftalent inzetten om anderen te ontroeren, dat deed de nieuwe Minidichter van de gemeente Noordenveld Lisa Scholten. Hoe creatief kan creatief schrijven zijn. Lees voorbeelden en tips over de schrijfkalender Stuis de Schrijfvogel.

Lisa Scholten won in de bibliotheek de jaarlijkse verkiezing met haar gedicht Coco. De opdracht was om op de wijs van een bekend liedje een nieuwe tekst te maken. Een pittige opdracht. In diezelfde week had ik juist met twee onderwijsauteurs de laatste hand gelegd aan de Schrijfkalender, Struis de Schrijfvogel, met meer dan 60 schrijfopdrachten. Eén daarvan was ‘Schrijf een songtekst’. Dat leek ons best lastig en daarom gaven we de tip: ‘Kijk op YouTube naar de filmpjes Een songtekst schrijven en Onderwerp kiezen’. Hadden we voldoende houvast gegeven?

Hoe lastig mag een schrijfopdracht zijn…

Toen ik eenmaal alle inzendingen onder ogen kreeg, als jurylid van de Minidichterwedstrijd, was ik meteen gerustgesteld. Want de jongens en meiden uit de bovenbouw hadden prachtige, en soms heel lastige songs gekozen en hadden daar hun eigen gedichten aan toegevoegd. Een groep meiden maakte een vrolijk liedje over vriendschap op Waka waka van Shakira, twee jongens protesteerden dat brood zo duur is op “I want it all van Queen”. Kim had een heel serieus lied gemaakt over kinderen en volwassenen in de oorlog, een echte protestsong met haar oproep om de oorlog te beëindigen op New Rules van Dua Lipa. En Jamie dichtte en zong over de moeite die hij heeft met uit bed komen en daarna naar school gaan, op de melodie van Proosten op de doden van Nick en Simon. En dan was er Lisa met haar tekst over verzorgpony Coco op de melodie van Samen voor altijd van Marco Borsato.

Het winnende lied

Coco

Als ik vandaag weer in de stallen kom te staan
Bruine ogen, ja die kijken mij dan aan
Als we gaan rijden, zijn we samen heel erg blij
Ik hou van jou

Ik ken je al vanaf zolang als je hier bent
Ik ben degene die jou nu door en door kent
Jou verzorgen doe ik met heel veel plezier
Ik hou van jou

Refrein:
In draf of stap en in galop
Wij zetten alles op zijn kop
Een rondje in de bak
Of in het bos
Jouw hoofd omhoog, mijn haren los
Want elke hindernis die we nemen met elkaar
Brengt ons een stukje dichter bij elkaar
Want jij bent lief, en ook heel mooi

Mijn geheimen kan ik heel goed aan je kwijt
Soms met tranen daarvan heb ik dan geen spijt
Jouw aanwezigheid geeft mij dan heel veel steun
Ik hou van jou!

Nou dit jurylid kon de ogen niet helemaal droog houden, toen Lisa dit alleen met een muziekband zong, vol concentratie, uit haar hoofd, doorleefd! Grote klasse.

Straks ook in je eigen groep aan de slag met Struis de Schrijfvogel?

Zin om straks ook met een schrijfopdracht, zoals bij de Minidichtwedstrijd aan de slag te gaan? Dat kan met de nieuwe Schrijfkalender voor groep 5-8, met extra pittige opdrachten voor vlotte leerlingen en groep 7/8. Meer dan 60 opdrachten door het jaar heen, gekoppeld aan bijzondere gebeurtenissen. Zelfstandig te doen door de leerlingen: alleen of in groepjes of thuis. Bij onze schrijfkalender Struis de Schrijfvogel hoort een schrijfmeter. Daarmee kunnen kinderen hun eigen teksten beoordelen, alleen of met iemand samen. Lisa had er van mij de hoogste waardering, een 5, op mogen zetten voor het halen van het schrijfdoel: Anderen ontroeren met je tekst.

Itie van den Berg, auteur van Struis de Schrijfvogel

Gerelateerde Berichten