Vakantielezen: 7 tips

Vakantielezen: 7 tips

Tip 1. Samen snuffelen. Bied het ZomerTopboek aan in de laatste week voor de zomervakantie of eerder. Laat de kinderen erin snuffelen. Kijk met elkaar naar de logo’s van de tekstsoorten. Vraag de kinderen wat ze leuk vinden. En laat een aantal kinderen al een tekst bij een logo lezen, bijvoorbeeld een mopje of een weetje.

Tip 2. Samen aan de slag. Kijk met de kinderen naar de eerste letter van de vossenpuzzel of de apenpuzzel (in het Startboek). Vul deze letter al vast in. Lees ook samen al een paar zinnen van de grotere verhalen.

Tip 3. Verwachtingen? Spreek zelf verwachtingen uit. Bijvoorbeeld: ik ben benieuwd naar jullie geheime boodschappen. Spreek af dat ze het boek in de eerste week na de zomervakantie weer meebrengen naar school (naar de nieuwe juf of meester).

Tip 4. Ouders als partner? Informeer ouders over het doel van het ZomerTopboek. Geef aan dat het belangrijk is dat de kinderen en de ouders er lol aan hebben. Voor de ouders staan er diverse tips in het boek. Ouders hebben zelf ook ideeën. Vraag er naar. Nodig ouders die je echt als partner wil, gericht uit. Als er een relatie met deze ouders is, zijn ze vast niet verrast.

Tip 5. Persoonlijke boodschap? Zet je naam achterop het ZomerTopboek in het bovenste vakje met een korte boodschap voor het kind.

Tip 6. Na de zomervakantie? Na de vraag naar de mooiste belevenis van de vakantie kun je dezelfde vraag stellen over het ZomerTopboek. Bekijk samen de gemaakte puzzels. Nodig uit om het mooiste gedicht of de leukste mop voor te lezen. Zijn er proefjes uitgevoerd, bijvoorbeeld de proef met de neppoep? Heeft het kind het onderdeel ‘Wat heb ik gedaan?’ ingevuld? Kijk vooral naar wat er is gedaan en niet naar wat er niet is gedaan. Bijvoorbeeld: ik heb gelachen. Praat dan verder over de mopjes. Heeft het kind de mopjes doorverteld aan anderen?

Tip 7. Voor de bibliothecaris. Neem boeken mee, die in het ZomerTopboek staan afgebeeld en introduceer ze. Neem ook moppenboekjes mee. Helemaal mooi als die boeken mee mogen in de vakantie. Voor elk kind een boek. www.julesplus.nl