Let´s chat -uit de praktijk-

Let´s chat -uit de praktijk-

Let´s chat -uit de praktijk-

Bouke van der Meulen, ontwikkelaar van Let's chat

‘Jesper van groep 6 is heel bijzonder, maar soms ook lastig. Wat zou ik kunnen doen met hem?’ Dat is de vraag van juf Jeanette aan mij.
‘Hoe goed ken je hem? Heb je al eens een gesprek met hem gevoerd?´ reageer ik.

‘Neeʼ is het antwoord. ´Geen tijd. Ik heb nog 25 leerlingen!´ aldus Jeanette.

Wat ik in dergelijke situaties adviseer? Máák tijd en laat je verrassen door Letʼs chat. Het invulblad en de vraagkaartjes vergemakkelijken een gesprek en dat levert veel waardevolle informatie op over je leerling. Daardoor kun je het onderwijs beter laten aansluiten op de leerling.

Invulblad Let's chat

• Vertel vooraf duidelijk het doel van jullie gesprek:
Ik wil dit gesprek met je voeren, omdat ik je beter wil leren kennen of ...

• Vraag aan de leerling over welk onderwerp hij eerst iets wil vertellen. Maak daarna handig gebruik van de vraagkaartjes of laat de leerling zelf een vraag kiezen bij het gekozen onderwerp.

• Schrijf het antwoord zoveel mogelijk op in de ik-vorm:
Waar denk jij aan bij school? Ik denk bij school aan...

• Probeer door te vragen:
Wat bedoel je daar precies mee, kun je daar meer over vertellen?

Nadat alle zes onderwerpen zijn behandeld, vormt het invulblad een zelfportret van de leerling. Een waardevol portret dat goed kan dienen om inzicht te krijgen in hoe een leerling doet, leert, voelt en wat belangrijk voor hem of haar is.

Zelfportretten

De zelfportretten van Letʼs chat kunnen terugkomen in portfolioʼs, rapporten, als afscheidsposter bij groep 8 en bij coach- en oudergesprekken. Het geeft een totaalbeeld van de leerling en zorgt voor (h)erkenning. Onmisbaar voor de huidige leerkracht die liever praat met, dan over leerlingen.

Kortom... Letʼs chat is een grappig, inhoudelijk en creatief kindgesprek dat leidt tot een onmisbaar zelfportret, waardoor je een leerling nog beter leert kennen! Geschikt voor alle leerlingen vanaf groep 4.

Juf Jeannette kom ik later tegen in de teamkamer met een grijns op haar gezicht en ze zegt: ‘Ik weet genoeg, bedankt voor je advies!ʼ

Tip

Gebruik de vraagkaartjes ook eens in een kringgesprek en laat je verrassen.

Bouke van der Meulen, ontwikkelaar van Let's chat

Back to Top
Gerelateerde Berichten
Gerelateerde producten