Toneellezen: ieder kind kan het

Toneellezen: ieder kind kan het

Toneellezen: ieder kind kan het

Klassikaal lezen kan een crime zijn voor kinderen die moeite hebben met het gedrukte woord. Kinderboek De Krokomingo maakt een einde aan de kwelling. Met toneelteksten.

In dit leuke toneelboek staan 10 toneelverhalen. 

Aftellen. Nog een, twee, drie kinderen, dan ben jij aan de beurt. Welke zin moet jij lezen? Die lange zin? Nee toch! Snel, oefenen, anders zit de hele klas te wiebelen op de stoel omdat je er weer eens zo lang over doet om de woorden uit te spreken.

Bovenstaande beschrijft de situatie waarin het dyslectische kind zich bevindt zodra er klassikaal wordt gelezen. Aan al dat zweten en hakkelen willen de zeven leden van het noordelijk schrijverscollectief Jules Plus een einde maken. Vorige week presenteerden zij in de stad Groningen hun boek De Krokomingo, dat toneelteksten voor kinderen bevat.

De Krokomingo bestaat uit tien verhalen, alle in dialoog gegoten. Het titelverhaal, geschreven door Anita Middel, gaat over een groep schoolkinderen en een dier dat half krokodil, half flamingo is.

“We wilden verhalen maken voor kinderen die moeilijk lezen”, zegt Itie van den Berg, ontwikkelingspsychologe  te Roden. “Teksten waarin ze een rol spelen en samen met hun klasgenoten voordragen. Teksten waarin het niet alleen aankomt op letters lezen, maar ook op intonatie en reageren op elkaar.”

Samen lezen

Toneellezen is een sociale vorm van samen lezen. De ‘acteurs’ kruipen in een rol en voeren samen een toneelstukje op met de teksten in de hand. Voor moeilijk lezende kinderen, die zich geïsoleerd kunnen voelen in de klas, is toneellezen een uitkomst. Uit het onderzoek ‘Mag ik meedoen? Theaterlezen voor kinderen met leesproblemen’ blijkt dat deze vorm van lezen een positief effect heeft op hun techniek, leesvlotheid en motivatie.

Dyslexiebehandeling 

De verhalen van De Krokomingo werden met succes uitgeprobeerd door centra voor dyslexiebehandeling van Onderwijszorg Nederland. Dat wil trouwens niet zeggen dat het boek alleen bestemd is voor kinderen die niet van letters houden. Onderwijzers kunnen het boek gebruiken als voorbereiding op de grote schoolmusical in groep 8, of gewoon lekker als verzetje tussendoor.

De Krokomingo

Jules Plus zette zich vol enthousiasme aan het schrijven, tekenen en vormgeven en het resultaat is nu verkrijgbaar. Een kleurig boek met toneelteksten voor kinderen tussen de 8 en 11 jaar, aangevuld met bijpassende liedjes die desgewenst gedownload kunnen worden. Toneellezen, elk kind kan het dus. Alex, Robin, Fiene, Gaudi en Jinte en José brachten het verhaal van De Krokomingo vorige week voorlezend tot leven, bijgestaan door kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp als de verteller en Ewout Clarenburg als Krokomingo zelf. Zenuwachtig leek niemand. De voorlezers porden elkaar alleen zachtjes in de zij als iemand zijn zin vergat.

Er is ook een deel 2 uitgebracht, met de titel “Sesam open u! en andere verhalen”.

Back to Top
Gerelateerde Berichten
Gerelateerde producten