Winkelwagen

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Gezellig lezen onder de Kerstboom?

Itie van den Berg, onderwijsadviseur

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Leerkrachten van groep 3 en 4 zetten alles op alles om in de decembermaand doelgericht aan de slag te blijven met lezen. En de kinderen? Die zingen zich eerst een slag in de rondte met Sint.
En als de storm van verlanglijstjes, gedichten lezen en spelen met al dat moois uit de schoen of de zak van Sinterklaas voorbij is, is Kerst alweer in aantocht. En is er een tweede storm op komst. Soms ook weer met verlanglijstjes, cadeautjes en liedjes. Dat merk je als leerkracht. Eigenlijk stormt het de hele maand december in je klas.

Soms gaat lezen thuis gewoon door, maar als dat niet ‘gewoon’ is?

In sommige geletterde gezinnen gaat het leren lezen thuis ook in deze drukke perioden gewoon door. Als beginnende lezer leest het kind trots een gekregen gedicht voor en als het meezit, wordt er met papa of mama naar de handleiding bij het speelgoed gekeken om te zien hoe het nieuwe speelgoed kan worden gebruikt. En… de kans is ook groot dat een van de presentjes een boek was. Wat dat betreft is het heel vreemd dat Sint en de Kerstman zo willekeurig omgaan met het verspreiden van de leescadeautjes over de gezinnen. Jammer is dat, want hoe fijn is het om ’s avonds met een buik vol pepernoten, met rode wangen nog even door opa te worden voorgelezen uit het nieuwe boek.

Winterlezen stimuleren?

En dan is het bijna Kerstvakantie. De kinderen zitten op niveau E10 ( E=energie, maar niet wat lezen betreft) de leerkracht op energieniveau 1. Tja, en dan komt het Winterblad voor groep 3/4 langs. Om lekker te lezen in de Kerstvakantie. Net als het ZomerTopBoek is het Winterblad bedoeld om het lezen voor de lol in gang te houden in de vrije tijd van het kind. Gonny Apol van Biblionet Groningen: “”Ik hoorde het laatst een leerkracht zeggen: ‘Eigenlijk moeten we meerdere keren per jaar investeren in vakantieleesgedrag. Vooral in gezinnen waar dat niet vanzelf gebeurt.’” Lianne Piek van basisschool In de Manne uit Veendam: “In alle drukte van de maand december hebben we toch ruimte gemaakt voor Winterlezen. De bibliotheek kwam in onze stamgroepen met een aantal activiteiten die ook te maken hadden met de activiteiten in het Winterblad. De kinderen kregen een zaklampje mee (net als in het toneelleesverhaal uit het blad) om lekker in bed onder de dekens te kunnen lezen. We kregen enthousiaste reacties van ouders en kinderen gingen er meteen mee aan de slag.”

Itie van den Berg, onderwijsadviseur

Gerelateerde Berichten