Winkelwagen

Workshop Vakantielezen bij boekhandel Daan Nijman in Roden

Workshop Vakantielezen bij boekhandel Daan Nijman in Roden

Workshop vakantielezen bij boekhandel Daan Nijman in Roden

Is er wel tijd om te lezen?

Gezellig met moeders en grootmoeders om de tafel op 29 juni in de boekwinkel van Daan Nijman in Roden om met elkaar uit te wisselen over de kansen van vakantielezen en het vermijden van de zomerdip. De zomerdip is er vooral voor kinderen die net hebben leren lezen of lezen moeilijk vinden, zodat in de vakantieperiode het vloeiend lezen achteruitgaat als er weinig wordt gelezen.

Met zijn allen kwamen we op een aantal gedachtes: in de zomervakanties is er tegenwoordig veel meer te doen dan toen wij jong waren. Animatieteams, uitjes, de computer. Hoe zoek je dan momenten om te lezen. Lukt het je om dagelijkse fijne dingen zoals samen voorlezen ook in de vakantie een plekje te geven. Er waren mooie voorbeelden van samen lezen of voorlezen in de tent, lezen op het terras.

Lezen is meer dan het lezen van boeken

En moet het altijd gaan om het lezen van boeken? Je kunt ook samen met kinderen uitjes voorbereiden door er over te lezen. Door samen te lezen, kun je interessante teksten voor het kind, toch toegankelijk maken. Denk aan theaterleesteksten waar een kind een rol kan kiezen of denk aan het samen lezen van informatie waar een kind de titels leest. Actieve leesspelletjes helpen ook om over de weerstand voor lezen heen te komen.

Als je kind lezen niet leuk vindt

Dwang helpt niet. Met elkaar probeerden we het vliegenmepperspel (gratis te downloaden op www.eduforce.nl) met zinsdelen die een mopje vormden. Door samen plezier te hebben, voelen de kinderen het beoordelen op goed hardop lezen niet. Kinderen uitdagen helpt ook. Alle aanwezigen hebben zelf een leesbingo gemaakt met plekken waar je kunt lezen (in een hangmat) en situaties (met een zonnebril op). Zet er bij hoeveel minuten bv 5, 10. Als je iets gedaan hebt, zet je een kruis tot de kaart vol is. Bedenk dan samen een beloning (croissantjes eten bv). Het kind kan ook een leesbingo voor de ouder maken.

De top drie van tips van de aanwezigen

1. Leesbingo zelf maken of een voorbeeld zoeken op internet.
2. Samen lezen, theaterlezen, om de beurt lezen, samen met lezen bezig zijn, elkaar voorlezen. Het gaat vooral om de beleving en het plezier.
3. Een leesmeetlat maken van de boeken die je meeneemt en als een boek of tijdschrift uit is, inkleuren. Hoeveel leescentimeters ga je maken?

ZomerTOPboeken

Daarna was er nog tijd om even te snuffelen in zomervakantieboeken, spelletjes en leuke vakantieboeken. Jules Plus heeft 3 verschillende ZomerTOPboeken ontwikkeld voor alle kinderen van 7 tot 10 jaar en er zijn 2 ZomerTOPboeken Start, speciaal voor groep 3 (kinderen van 6 tot 8 jaar). Het zijn leuke en goede (taal)boeken voor alle kinderen en ouders om mee aan de slag te gaan in de zomervakantie en om mee te nemen op vakantie, ze staan vol met leuke leesteksten, mopjes, weetjes, puzzels, gedichten, proefjes en tips. 

Het eerste exemplaar

Gelly Buwalda uit Roden is de trotse oma van vier kleinkinderen. Kleinzoon Daniël heeft in groep 3 van De Parel leren lezen. Gelly leest hem graag voor. Aan haar is het eerste exemplaar van het ZomerTOPboek, uitgereikt bij Boekhandel Daan Nijman in Roden, dan ook zeker wel besteed. "Leuk om met Daniël de proefjes te lezen en die ook te gaan doen, zoals vierkante bellen blazen. En al die mopjes vindt hij vast ook heel leuk. En ik zie hier ook een toneelleestekst. Die lijkt me nog wel wat moeilijk, maar als ik of mijn man de moeilijkste rol lezen, kan hij misschien de rol met de kortere zinnen wel. De puzzel Zoek de dieren valt bij Daniël ook zeker in de smaak. Het ZomerTOPboek ziet er heel aantrekkelijk uit met leuke tips, puzzels en proefjes. Het zal bij ons vast en zeker veel aandacht krijgen de komende zomervakantie."

Itie van den Berg (onderwijspsycholoog Jules Plus) en Margreet Weremeus Buning (kindercoach, Watoto).

Gerelateerde Berichten